Da li su podaci novi kapital?

Blog - Beograd, 19 Jun 2019

Ovonedeljne akvizicije Sejlsforsa, Gugla i Majkrosofta ukazuju na promenu u poslovnom okruženju – podaci postaju novi kapital, navodi se na portalu marketingtechnews.net.

Pravilno korišćenje podataka omogućava kompanijama da lakše i bolje predvide šta žele njihovi klijenti. Danas, uz veštačku inteligenciju, sve je otišlo korak napred kada su takva predviđanja u pitanju. Mediji stalno ističu negativni aspekat činjenice da velike kompanije poseduju ogromne količine podataka o svojim klijentima. Vlada strah od potencijalne zloupotrebe ovih podataka, dosađivanja potrošačima i narušavanja njihove privatnosti, uglavnom putem imejla. Ali šta bi bilo kada bi „spamovanje“ neželjenom poštom jednostavno prestalo?

Da bi kompanije ispoštovale zakone (CCPA i GDPR), a opet imale priliku da komuniciraju sa svojim potrošačima, one moraju da smanje broj poslatih neželjenih mejlova i SMS poruka. Savremeno doba donelo je privatnost kao prioritet, tako da je kompanijama postalo veoma teško da uspostavljaju kontakt sa klijentima, a da pritom ne krše uredbe zakona.

Hajde da zamislimo svet gde „prodavac“ dobija deset šansi godišnje da svom potrošaču pošalje ponudu kojom će ispuniti svoje ciljeve. Ako kompanija prokocka svoju šansu da privoli potrošača, drugu neće dobiti odmah.

Ovakva ograničenja za kompanije ne moraju uvek značiti i lošije rezultate. Kompanije se sada moraju više potruditi da razumeju šta je ono što nedostaje njihovim klijentima, te da svoje malobrojne mejlove ili poruke dobro rasporede i pošalju u ključnom trenutku i tako obezbede željenu povratnu informaciju.

Ukoliko želite da čitate više o ovoj temi, pogledajte tekst koji govori o uspostavljanju i negovanju odnosa sa klijentima i analizi podataka dobijenih prilikom interakcije sa njima.

Cara Dušana 42,
11000 Beograd,
Srbija

Kontakt:
T +381 11 3284 620
office@fcbafirma.rs

 

Feeling social?
Facebook Twitter Instagram